duminică, 28 mai 2017

APLICATII EDUCATIONALE





                                 PLATFORMELE BLACKBOARD SI AEL




                     BLACKBOARD – este o platformă utilizată mai ales în mediul academic, atât în ciclul inferior de învățământ, căt și în cel superior.  Oferă posibilitatea de a gestiona și crea cursuri on – line, de a da teme și de a acorda note elevilor. Interfața platformei poate fi diferită de la o clasă la alta, în funcție de versiunea Blackboard Learn utilizată, dar și de alegerile administratorilor.
Secțiunile principale sunt: tipuri de conținut, instrumente pentru curs, opțiuni cu privire la curs, gestiunea utilizatorilor, teme și ajutor. Fiecare secțiune include mai multe opțiuni și link-uri, iar această ierarhie este una destul de rigidă, întrucât opțiunile un pot fi transferate de la o secțiune la alta.Pentru a evita orice tip de confuzii referitoare la gestiunea situației școlare a unui număr mare de elevi, alături de platformă poate fi utilizat un sistem de administrare a datelor despre aceștia.
Conținutul distribuit prin intermediul platformei, link-urile sau instrumentele utile sunt organizate în secțiuni separate denumite module. Platforma facilitează comunicarea dintre elevi și profesori prin intermediul mai multor mijloace, de exemplu: două versiuni de chat, o clasă virtuală în care profesorul poate ține prelegeri în scris, iar elevii pot interveni cu întrebări de câte ori doresc, precum și un serviciu de poștă electronică.
              AeL este o platformă moderna de instruire și gestiune a conținutului educațional, dedicată tuturor instituțiilor de învățământ. Este un sistem prin excelență flexibil și se adresează tuturor participanților la actul educațional. Oferă suport pentru predare – învățare-evaluare, administrarea conținutului digital, monitorizare a întregului proces educațional.
Această platformă este optimizată pentru: învățare sincronă (profesorul controlează în întregime mediul educațional, creând, adaptând și monitorizând mediul de instruire), învățare asincronă (studiul are loc în ritmul personal al elevilor și implica proiecte de colaborare), precum și testare – evaluare (răspunde nevoilor instituțiilor de învățământ de masurare a impactului și eficacității procesului didactic).
          Caracteristici generale:

  1. interfață prietenoasă, adaptabilă, diferențiată dupa tipul de utilizator;
  2. rolurile, grupurile, utilizatorii și drepturile de acces sunt ușor de utilizat;
  3. securitate asigurată prin accesul diferențiat pe mai multe niveluri configurabile de către administrator.

       Platforma AEL asigura optimizarea procesului de instruire prin:
  • o instruire unitară,
  • o mai bună monitorizare a procesului şi a rezultatelor obţinute de cursanţi şi instructori,
  • crearea şi administrarea de conţinut educaţional,
  • testarea şi evaluarea studenţilor si cursantilor,
  • urmarirea si evaluarea metodelor didactice folosite,
  • posibilitatea de a face referiri si exemplificari din domenii conexe subiectelor abordate,
  • planificarea atentă a resurselor (instructori, săli de curs),
  • economie de timp.
Platforma AEL - Advanced eLearning poate fi folosita pentru învăţarea condusă de profesor/instructor sau pentru învăţarea independentă.



BIBLIOGRAFIE : 
  1. http://www.1educat.ro/elearning/solution/solutii_elearning.html
  2. https://sites.google.com/site/scportofolio/ghid-moodle/i-notiuni-generale-tic-si-e-learning/lectia-i-1-notiuni-generale-tic-si-e-learning

Cum utilizam Tic in Educatie?


                                                   BLENDED LEARNING




                 Blended learning (BL)= forma de instruire în care metodele tradiţionale de instruire (faţă în faţă) sunt combinate cu cele care utilizează noile TIC din cadrul educatiei la distanta si al educatiei on line. Rolul BL in educatia universitara: de a creea un mediu de învăţare performant, interactiv si centrat pe nevoile studentilor, în care acestia sa fie implicaţi şi motivaţi, asumandu-si responsabilitatea pentru studiile urmate şi cunoştinţele însuşite.

Combinatia de componente BL selectate trebuie sa asigure materiale didactice si un sistem de invatare:

  1.  adecvate profilului studentilor,
  2.  interactive (feedback) 
  3.  suport pentru colaborare si lucru in grup
  4.  facilitati pentru activitati practice(laborator, seminarii, proiecte) 
  5.  facilitati moderne de evaluare (teste on line)
  6.  scalabile , sustenabile si usor de intretinut 

Concluzie: BL necesita resurse financiare si infrastructura adecvata pentru utilizarea noilor TIC.


  1. BIBLIOGRAFIE http://ctmtc.utcluj.ro/sites/didatec_/didatec_public_documente/Workshop_DidaTec_USAMV_11oct2013/01_TehniciTehnologii_Grindei.pdf
  2.  http://www.elearning.ro/blended-learning-sau-parfumul-buchetului


Tehnologii in Educatie





                                               Elearning-ul in Romania


         Elearning.Romania este un program naţional care îşi propune creşterea calităţii şi eficienţei în educaţia asistată de calculator, prin oferirea de suport teoretic, prin diseminarea bunelor practici şi a experienţelor locale în elearning, prin informarea continuă cu privire la iniţiativele şi evenimentele semnificative din domeniu, prin promovarea celor mai bune soluţii, sisteme şi servicii pentru elearning. Platforma elearning.ro cuprinde materiale, articole, studii, anunţuri şi informaţii actuale în domeniul utilizării noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării în educaţie.

       Asemenea oricărei industrii aflate în plină dezvoltare, eLearning-ul manifestă numeroase tendințe prin care se profilează schimbările și îmbunătățirile viitoare din acest domeniu. Unele dintre aceste tendințe se află într-o continuare firească a caracteristicilor deja existente, în timp ce altele sunt bazate pe noile tehnologii și accesorii care apar pe piață.
      Odată cu avansul tehnologic, informatizarea procesului de învățare se poate releva ca fiind insuficientă din punct de vedere al accesibilității. Telefoanele și tabletele (utilizate de un număr crescând de oameni) îndeplinesc majoritatea funcțiilor unui calculator și au, în plus, calitatea de a fi portabile. Industria eLearning-ului întâmpină imperativul de a ține pasul cu această evoluție, în așa fel încât beneficiile acesteia să nu fie anulate de progresul din domeniul tehnic. Astfel, una dintre cele mai accentuate tendințe este aceea de a evolua spre m-learning, învățarea folosind telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de care dispune cursantul.
       Pentru a înlătura monotonia instrucției într-un cadru tradițional, elementele specifice jocurilor video sunt introduse într-o măsură din ce în ce mai mare în sistemele de tip eLearning. Procesul de învățare este astfel ușurat, iar viteza de asimilare a informațiilor crește. În acest sens, aplicațiile computerizate menite să transmită anumite informații sunt structurate pe niveluri și înglobează recompense (acordarea de puncte, insigne sau monede virtuale după terminarea fiecărui nivel) pentru a menține interesul cursanților cât mai viu și a le oferi motivația necesară să parcurgă diversele module cu ușurință.


   BIBILIOGRAFIE :http://www.elearning.ro/andragogie-si-pedagogie-in-elearninghttp://www.elearning.ro/andragogie-si-pedagogie-in-elearning
  http://www.elearning.ro/tendinte-si-perspective-elearning-in-anul-2015

SISTEMUL AMERICAN




                                             Invatamantul American




                Daca doresti sa urmezi o scoala in SUA, sa stii ca diversitatea din interiorul granitelor americane se aplica si in cazul sistemului educational. Diferentele de structura si concepere a planurilor de invatamant pot starni confuzii in randul elevilor internationali. Cu toate ca standardele educationale sunt trasate de catre guvernul federal american, atributiile cu privire la sistemul educational public revin guvernelor statale. Asadar, fiecare stat are propriul departament educational care stabileste curriculum-ul, angajeaza personalul scolilor, stabileste finantarea acestui sector etc. Acesta din urma este, in multe dintre statele americane, divizat in districte scolare locale. Fiecare district scolar si chiar scolile, in unele cazuri, beneficiaza de o anumita doza de libertate in ceea ce priveste organizarea interna.
                                          
             Diferentele de curriculum, de structura a invatamantului, de oferta a materiilor si activitatilor extrascolare sunt generate de structura organizatorica a sectorului educational. De exemplu, in unele state, scolarizarea este obligatorie pana la varsta de 16 ani, pe cand in alte state elevii nu pot sa isi intrerupa in mod legal scolarizarea pana la varsta de 18 ani.
           Pe langa conceptul educational, un alt punct comun al sistemelor educationale din statele americane este structura acestora. Invatamantul este de trei tipuri: elementar/primar, secundar (care reuneste invatamantul general cu cel liceal) si postsecundar/superior.
           Copiii incep sa mearga la scoala incepand cu varsta de 5 ani si finalizeaza liceul la varsta de 18 ani (invatamantul K-12 se refera la intregul ciclu primar si secundar de scolarizare). 
            
            Notele sunt exprimate fie prin litere (A+, A, B+, B, C+ etc.), fie prin procente de pana la 100%. Media acestora este exprimata printr-un sistem de punctare numit Grade Point Average (GPA), unde punctajul maxim este 4.
           Pentru obținerea diplomei de absolvire a educatiei secundare, elevii trebuie sa tina cont de cerintele impuse de statul american in care studiaza si de districtul scolar. De cele mai multe ori, elevul trebuie sa aiba un numar minim de credite la materiile studiate.
                                       http://florida.international/sistemul-scolar-american/

sâmbătă, 27 mai 2017

APLICATII PENTRU EDUCATIE

                   

   
                                       Aplicatia Google Classroom





                    Google Classroom este o aplicatie pentru educatie construita de Google impreuna cu profesorii pentru a-i ajuta sa economiseasca timp,sa predea lectiie foarte usor si sa faciliteze comunicarea si colaborarea cu elevii atat in timpul orelor cat si in afara acestora
                  Aplicatia pentru educatie Google Classroom este un serviciu gratuit pentru profesorii si elevii din orice scoala  si este inclusa in pachetul de aplicatii Google pentru educatie. 

                Aplicatia Google Classroom ofera aceeasi functionalitate precum versiunea web a acestui serviciu gratuit oferit de Google elevilor si studentilor. Astfel,elevii vor putea trimite in timp real temele catre profesori.

              Prin acest serviciu profesorii vor putea inregistra,pentru fiecare elev in parte ,observatii,notele ,teme stabilite sau orice altta nota de comunicare cu acestia.Classroom este practic o platforma de comunicare interioara ,intre profesori elevi si parinti ,care pot verifica astfel activitatea copiilor. 

             Serviciul a fost gandit cu scopul de a-i ajuta pe profesori sa se organizeze mai eficient si sa mentina monitorizarea cat mai acurata a datelor referitoare la elevi. Google Classroom promite sa nu difuzeze nici un fel de materiale publicitare si sa mentina un nivel ridicat de confidentialitate prin nefolosirea datelor persoanale ale utilizatorilor.

miercuri, 24 mai 2017

PERSOANELE CU DIZABILITATI SI DREPTURILE ACESTORA

                       

                   INTEGRAREA IN CAMPUL MUNCII A PERSOANELOR CU DIZABILITATI




                   Persoanele cu handicap sunt privite ca fiind fragile, inapte in a presta un serviciu care sa aduca profit angajatorului. De aceea, integrarea lor pe piata fortei de munca, includerea lor in societate, este deseori considerata ca imposibila sau inutila. Insa, ca orice fiinta umana si in calitate de fiinte umane, persoanele cu dizabilitati au dreptul la oportunitati de integrare sociala si profesionala, care sa le ofere sansa de a atinge un grad optim de independenta. Dar pentru a fi integrati, ei trebuie sa capete deprinderi care sa-i faca capabili sa-si gaseasca un loc de munca. Marile probleme globale depistate de experti privind persoanele cu dizabilitati sunt: prejudecatile, izolarea sociala si discriminarea. In intreaga lume, marea majoritate tinerilor cu dizabilitati nu urmeaza o scoala. 
                    Potrivit statisticilor UNESCO doar 3% dintre ei stiu sa scrie si sa citeasca; pentru fete procentul este de 1%. Cauzele pot fi multiple : - elevii cu dizabilitati sunt considerati factori perturbatori si sunt trimisi acasa; - se considera ca acesti tineri nu pot face fata stresului invatarii; - alteori sunt stigmatizati si nu trebuie sa apara des in public; - parintii sunt prea saraci si isi trimit la scoala doar copiii normali; Motivul principal pentru care aceste persoane sunt excluse de la o forma de invatamant este parerea familiilor lor si a societatii ca efortul de a-i educa este zadarnic, educatia lor fiind vazuta ca o investitie inutila. Chiar si atunci cand sistemele de educatie exista, serviciile si atentia acordate nu le permit persoanelor cu dizabilitati acelasi nivel de educatie ca si colegilor fara dizabilitati.     

            Scolarizarea, pentru marea majoritate a tinerilor cu dizabilitati din intreaga lume, se termina la jumatatea adolescentei; dupa aceasta, marea majoritate a baietilor si fetelor vor lucra in cadrul casei. Astfel, riscul de somaj este mai ridicat la aceasta categorie. Intrand pe piata fortei de munca cu o educatie redusa si cu deprinderi minimale sau inexistente, tinerii cu dizabilitati se lovesc de mari dificultati in a-i concura pe cei fara dizabilitati. Deficietele lor intelectuale limiteaza optiunile pentru alegerea unui loc de munca, iar prejudecatile sociale pot limita si mai mult numarul de patroni care sa-i angajeze. La locul de munca tinerii cu dizabilitati au voie sa greseasca in foarte mica masura. Daca dau gres la prima angajare si sunt concediati, sunt etichetati ca incapabili si li se refuza o noua sansa. Milioane de tineri cu dizabilitati lucreaza departe de casa, prestand treburi gospodaresti sau cersind. Alte milioane lucreaza multe ore in activitati familiale sau ferme. Ei gatesc, fac curat, ingrijesc persoane in varsta, au grija de gradini. 


BIBLIOGRAFIE:
http://www.referatele.com/referate/psihologie/online4/Handicapul-si-problema-handicapului-Integrarea-sociala-in-mediul-de-viata-Probleme-de-integrare-a-co.php
-http://alternativa2003.ro/wp-content/uploads/2010/01/Brosura-dizabilitate-si-integrare-in-Romania-proiect-ANPH.pdf