duminică, 28 mai 2017

SISTEMUL AMERICAN




                                             Invatamantul American




                Daca doresti sa urmezi o scoala in SUA, sa stii ca diversitatea din interiorul granitelor americane se aplica si in cazul sistemului educational. Diferentele de structura si concepere a planurilor de invatamant pot starni confuzii in randul elevilor internationali. Cu toate ca standardele educationale sunt trasate de catre guvernul federal american, atributiile cu privire la sistemul educational public revin guvernelor statale. Asadar, fiecare stat are propriul departament educational care stabileste curriculum-ul, angajeaza personalul scolilor, stabileste finantarea acestui sector etc. Acesta din urma este, in multe dintre statele americane, divizat in districte scolare locale. Fiecare district scolar si chiar scolile, in unele cazuri, beneficiaza de o anumita doza de libertate in ceea ce priveste organizarea interna.
                                          
             Diferentele de curriculum, de structura a invatamantului, de oferta a materiilor si activitatilor extrascolare sunt generate de structura organizatorica a sectorului educational. De exemplu, in unele state, scolarizarea este obligatorie pana la varsta de 16 ani, pe cand in alte state elevii nu pot sa isi intrerupa in mod legal scolarizarea pana la varsta de 18 ani.
           Pe langa conceptul educational, un alt punct comun al sistemelor educationale din statele americane este structura acestora. Invatamantul este de trei tipuri: elementar/primar, secundar (care reuneste invatamantul general cu cel liceal) si postsecundar/superior.
           Copiii incep sa mearga la scoala incepand cu varsta de 5 ani si finalizeaza liceul la varsta de 18 ani (invatamantul K-12 se refera la intregul ciclu primar si secundar de scolarizare). 
            
            Notele sunt exprimate fie prin litere (A+, A, B+, B, C+ etc.), fie prin procente de pana la 100%. Media acestora este exprimata printr-un sistem de punctare numit Grade Point Average (GPA), unde punctajul maxim este 4.
           Pentru obținerea diplomei de absolvire a educatiei secundare, elevii trebuie sa tina cont de cerintele impuse de statul american in care studiaza si de districtul scolar. De cele mai multe ori, elevul trebuie sa aiba un numar minim de credite la materiile studiate.
                                       http://florida.international/sistemul-scolar-american/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu