duminică, 28 mai 2017

APLICATII EDUCATIONALE





                                 PLATFORMELE BLACKBOARD SI AEL




                     BLACKBOARD – este o platformă utilizată mai ales în mediul academic, atât în ciclul inferior de învățământ, căt și în cel superior.  Oferă posibilitatea de a gestiona și crea cursuri on – line, de a da teme și de a acorda note elevilor. Interfața platformei poate fi diferită de la o clasă la alta, în funcție de versiunea Blackboard Learn utilizată, dar și de alegerile administratorilor.
Secțiunile principale sunt: tipuri de conținut, instrumente pentru curs, opțiuni cu privire la curs, gestiunea utilizatorilor, teme și ajutor. Fiecare secțiune include mai multe opțiuni și link-uri, iar această ierarhie este una destul de rigidă, întrucât opțiunile un pot fi transferate de la o secțiune la alta.Pentru a evita orice tip de confuzii referitoare la gestiunea situației școlare a unui număr mare de elevi, alături de platformă poate fi utilizat un sistem de administrare a datelor despre aceștia.
Conținutul distribuit prin intermediul platformei, link-urile sau instrumentele utile sunt organizate în secțiuni separate denumite module. Platforma facilitează comunicarea dintre elevi și profesori prin intermediul mai multor mijloace, de exemplu: două versiuni de chat, o clasă virtuală în care profesorul poate ține prelegeri în scris, iar elevii pot interveni cu întrebări de câte ori doresc, precum și un serviciu de poștă electronică.
              AeL este o platformă moderna de instruire și gestiune a conținutului educațional, dedicată tuturor instituțiilor de învățământ. Este un sistem prin excelență flexibil și se adresează tuturor participanților la actul educațional. Oferă suport pentru predare – învățare-evaluare, administrarea conținutului digital, monitorizare a întregului proces educațional.
Această platformă este optimizată pentru: învățare sincronă (profesorul controlează în întregime mediul educațional, creând, adaptând și monitorizând mediul de instruire), învățare asincronă (studiul are loc în ritmul personal al elevilor și implica proiecte de colaborare), precum și testare – evaluare (răspunde nevoilor instituțiilor de învățământ de masurare a impactului și eficacității procesului didactic).
          Caracteristici generale:

  1. interfață prietenoasă, adaptabilă, diferențiată dupa tipul de utilizator;
  2. rolurile, grupurile, utilizatorii și drepturile de acces sunt ușor de utilizat;
  3. securitate asigurată prin accesul diferențiat pe mai multe niveluri configurabile de către administrator.

       Platforma AEL asigura optimizarea procesului de instruire prin:
  • o instruire unitară,
  • o mai bună monitorizare a procesului şi a rezultatelor obţinute de cursanţi şi instructori,
  • crearea şi administrarea de conţinut educaţional,
  • testarea şi evaluarea studenţilor si cursantilor,
  • urmarirea si evaluarea metodelor didactice folosite,
  • posibilitatea de a face referiri si exemplificari din domenii conexe subiectelor abordate,
  • planificarea atentă a resurselor (instructori, săli de curs),
  • economie de timp.
Platforma AEL - Advanced eLearning poate fi folosita pentru învăţarea condusă de profesor/instructor sau pentru învăţarea independentă.



BIBLIOGRAFIE : 
  1. http://www.1educat.ro/elearning/solution/solutii_elearning.html
  2. https://sites.google.com/site/scportofolio/ghid-moodle/i-notiuni-generale-tic-si-e-learning/lectia-i-1-notiuni-generale-tic-si-e-learning

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu